Suvituulia

Olet täällä:  Etusivu > Naurujooga

Naurujooga

Naurujoogakouluttaja Tuula Piira ja naurujoogan isä Madan Kataria

Naurujooga sai alkunsa intialaisen lääkäri Madan Katarian innostuksesta tutkia naurua ja sen vaikutusta terveydelle ja ihmissuhteille vuonna 1995 Intiassa. Hän innostui naurusta niin paljon, että pyysi ihmisiä nauramaan kanssaan puistossa aamuisin. Ensimmäisenä aamuna suurin osa ihmisistä käveli hämmentyneinä pois, mutta neljä "rohkeaa" miestä halusi nauraa yhdessä hänen kanssaan. Miehet aloittivat nauramaan yhdessä vitseille.

Ryhmän koko alkoi kasvamaan ja mukaan saatiin myös naisia ja lapsia. Pian Madan huomasi, että vaikka ryhmän koko kasvoi, naurun määrä väheni. Kaikkia ei  naurattanut samat vitsit. Kun ihminen nauraa vitsille, hänen pitäisi ymmärtää mille nauretaan. Nauru sinänsä ei tarvitse ollenkaan loogista ajattelua. Osaahan mm pieni lapsikin nauraa spontaanisti, aidosti. Siksi Madan ajatteli, että ihmisten olisi hyvä oppia nauramaan ilman syytä.

Naurujooga onkin naurua ilman syytä. Naurujoogassa naurua tuotetaan erilaisten nauruharjoitteiden avulla. Nauruharjoitteeseen liitetään arkipäiväinen tekeminen ja tekonauru. Käytämme apuna aivojen huiputtamista. Aivot näet eivät ymmärrä sitä, nauratko aidosti, vai tuotatko vain naurun kaltaista ääntä. Kun olet nauranut naurujoogassa esim teepussinaurua, saattaa käydä niin, että kun uitat aamulla teepussia vedessä, alkaakin naurattamaan. Näin naurua saadaan lisää elämän arkeen.

Naurujoogassa on myös erilaisia asenteita. Yksi niistä on se, että naurujoogassa saa nauraa mutta ei ole pakko. Naurujoogassa opimme myös arvostamaan omaa nauruamme ikäänkuin  varaventtiilinä vaikessa tilanteissa. Itse opin arvostamaan omaa naurua sen jälkeen, kun se otettiin muutamaksi kuukaudeksi pois. Olin leikkauksessa, joka vaurioitti äänihermoa. Ja nauru hävisi. Ja palasi sitten takaisin kolmen kuukauden kuluttua.

Naurujoogaan kuuluu myös erilaiset hengitysharjoitukset, syvähengitystä ja palleahengitystä. Kun nauramme oikein lujaa, keho saa myös kallisarvoista happea.

Kun olemme viritelleet naurua tarpeeksi kauan esille leikkien ja nauruharjoitteiden avulla, koittaa naurusession huipentuma eli ns vapaanauruosio. Tällöin saamme nauraa oikein sydämensä kyllyydesta ja niin kauan kuin naurua riittää sitä jokaiselle omaa aitoa naurua. Minä suosin vapaanaurua siten, että nauraja saa maata lattialla patjan päällä jalat koukussa. On nimittäin sekin vaara, että kun nauruun oikein innostuu voi vaikka pudota tuolilta. Nauraessa voi menettää täysin kehokontrollin, ihan hyvässä mielessä.

Perusnaurujoogasessio kestää yhden tunnin ajan.

Kuuntele linkin kautta miten aamun voi aloittaa rennommin.

 

« Edellinen Ylös Seuraava »
Ylös
Sivu
Valikko
Uutiset
Ylös
Sivu
Valikko
Uutiset
Ylös
Sivu
Valikko
Uutiset

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Kirjaudu